Priča o Miroslavu Vrankiću, inovatoru i o Servusu

9. veljače 2016.

Kao distributeri Servusa, drago nam je da možemo podijeliti s vama ovaj film  sa TEDx događanja, u kojem mladi izumitelj, profesor MIROSLAV VRANKIĆ govori o Servusu, Tehničkom fakultetu, tvrtci E-glas i asistivnoj tehnologiji. Profesora Vrankića Google je uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. Servus je elektronički sustav koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom, čime je uvelike poboljšana kvaliteta života osoba s invaliditetom.
Video pogledajte na linku https://youtu.be/z7jQPInu65M.
Miroslav Vrankić - mladi informatičar zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. Stoga i ne čudi što je mladog profesora Google uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe. Kako kaže izvor Dnevnik.hr, profesor Vrankić na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio je kolegij Asistivna tehnologija. Studente potiče da svojim informatičkim znanjima olakšaju život osobama s invaliditetom.

Da su mogućnosti bezgranične, dokazuju i izumi studenata. Razvili su sustav kojim svojim mislima mogu i pomicati kocku na ekranu. "To nije čitač misli to će biti uređaj za komunikaciju putem misli gdje osoba koja ne može se pomicati, govoriti, čak ni gledati će moći komunicirati sa svojom okolinom na bazi nekakvih moždanih signala", objašnjava prof. Vrankić.

Izumitelj Servusa, elektroničkog sustava koji korisniku omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravlja svojim domom, svoja znanja i dalje želi primjeniti na radu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom. Servus je zamišljen kao dobar i vjeran prijatelj koji je uvijek voljan pomoći svom korisniku, te je projekt E-glasa koji razvija "humanu tehnologiju".
Orto i Medi centar je distributer sustava Servus te više o njemu pogledajte ovdje.

Ukoliko želite saznati još više, zakažite sastanak i prezentaciju sustava na kontakt formu.

Kome je namijenjen sustav servus?

  • osobe s tjelesnim invaliditetom (polupokretne i nepokretne) - postaju samostalnije, sigurnije, osjećaju se korisnima i aktivnima u svom domu
  • starije i nemoćne, te teško pokretne osobe - veća samostalnost u vlastitom domu i odgoda ponekad neželjenog odlaska u dom umirovljenika
  • domovi za starije i nemoćne osobe, rehabilitacijski centri, bolnice i lječilišta - poboljšanje kvalitete pružene usluge i životnog standarda svojih korisnika, teško pokretni pacijenti postaju samostalniji i slobodniji, povećanje učinkovitosti medicinskog osoblja.

Sustav Servus mogu koristiti:

  • oboljeli od: cerebralna paraliza, distrofija mišića, multipla skleroza
  • osobe s urođenim ili stečenim invaliditetom: tetraplegija, paraplegija, amputacija ruku
  • starije i nemoćne osobe.