Ožujak - mjesec osvještavanja i borbe protiv endometrioze

11. ožujka 2018.

Endometrioza jako utječe na kvalitetu života i najveći je uzročnik neplodnosti kod žena

Diljem cijeloga svijeta cijeli mjesec ožujak je mjesec u kojem obilježavamo i osvješćujemo ljude o endometriozi, bolesti koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Endometrioza je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice (najčešće u trbuhu, ali i u svim drugim tkivima i organima). 

Najčešća žarišta endometrioze su: jajnik (najčešće), jajovod, debelo i slijepo crijevo, crvuljak, mokraćni mjehur, vagina. Endometriodna tkiva se mogu proširiti i izvan područja zdjelice, ali vrlo rijetko.

Simptomi endometrioze:

U većini slučajeva simptoma nema, ili su tako blagi da se ne zamjećuju, pa nije potrebno nikakvo liječenje. Primarni simptom endometrioze je bol u područje zdjelice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tijekom mjesečnice, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Također se kod većine žena ta bol s vremenom povećava. Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

  • Bolnu mjesečnicu
  • Bol kod snošaja
  • Bol kod uriniranja
  • Jako krvarenje
  • Probleme s plodnošću
  • Druge simptome poput umora, proljeva, zatvora, povraćanja i slično.

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području zdjelice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može spriječiti neželjene komplikacije i bol.

Prije postavljanja definitivne dijagnoze liječnik će vrlo vjerojatno izvršiti dilataciju i kiretažu kao i laparoskopiju.

Liječenje endometrioze:

Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup koji vi i vaš liječnik odaberete ovisit će o težini vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici prvo preporučuju konzervativne pristupe liječenju, a operacija je tek posljednji izbor.

Laparoskopski se klasificira kao minimalna, blaga, umjerena i teška endometrioza. Minimalne i blage promjene liječimo hormonski, teže promjene zahtijevaju kombinaciju hormonskog i kirurškog liječenja.

Za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.

Izvor:
www.womenwithendometriosis.org
ww.instagram.com/carlamcressy
www.krenizdravo.rtl.hr
www.roda.hr
www.msd-prirucnici.placebo.hr