Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka 4.2.2015.

2. veljače 2015.

Sloganom "Nije iznad nas" (Not beyond us), Svjetski dan borbe protiv raka 2015. godine ukazuje na važnost pozitivnog i proaktivnog pristupa u borbi protiv raka, naglašavajući da u našem dosegu postoje rješenja. Ovogodišnja kampanja bavi se mogućnostima implementacije već poznatih spoznaja u polju prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i skrbi za oboljele od raka.

Zašto je važan Svjetski dan borbe protiv raka?

Odgovor je vrlo jednostavan, zato što je epidemija raka velika, i u stalnom je porastu. Trenutno, godišnje od raka umire 8,2 milijuna ljudi, od kojih je 4 milijuna između 30 i 69 godina života. Time treba hitno reagirati kako bi se podigla svijest o bolesti i na koji način ju spriječiti, otkriti i liječiti.

Na Internet stranicama World Cancer Day-a možete pogledati kojih 538 događanja trenutno odvija za prevenciju raka i borbu protiv raka te se priključiti jednoj od njih ili pokrenuti novu.

Kampanja 2015. artikulirat će se kroz četiri ključne točke ili žarišta: 

 • Odabir zdravog načina života
 • Provođenje ranog otkrivanja
 • Postizanje jednakomjernog liječenja
 • Maksimalna kvaliteta života.

Podizanje svijesti o raku:

 • Programi ranog otkrivanja raka moraju poboljšati spoznaje o raku među članovima društva, zdravstvenim stručnjacima i donositeljima političkih odluka te podići svijest o mogućnostima ranog otkrivanja raka. Prepoznavanje ranih znakova bolesti posebno je relevantno u kontekstu primarne zaštite u područjima s niskim primanjima – isplativo je i u nekim slučajevima ne zahtijeva nikakve specijalističke pretrage (npr. kod sistematskih pregleda oralnih karcinoma, te redovnih kontrola dojki, itd.)
 • Neophodno je razumjeti nečija kulturalna uvjerenja, osobito u područjima u kojima zablude o dijagnozi i liječenju, kao i stigme povezane s rakom, te rodne i socijalne nejednakosti mogu uzrokovati da pojedinac kasno zatraži pomoć ili da je u potpunosti izbjegava potražiti.
 • Potrebno je razviti strategije kako bi se potaknuo trend traženja pomoći, uključujući osviještenost i edukaciju u smislu prepoznavanja simptoma kod nekih karcinoma, kao i shvaćanje kako rano otkrivanje povećava mogućnosti izlječenja i poboljšava kvalitetu života ljudi koji žive s takvim bolestima.
 • Poticanje osviještenosti ranog otkrivanja raka moguće je u brojnim zajednicama uključujući radno mjesto, što može predstavljati učinkoviti komunikacijski kanal za širenje edukacijskih poruka.
 • U slučajevima raka u djetinjstvu, udružene snage djelatnika primarne zdravstvene skrbi i alati za prepoznavanje upozoravajućih znakova različitih oblika raka u pedijatrijskoj dobi, neophodne su kako bi se smanjila mogućnost pogrešne dijagnoze, te osiguralo promptno upućivanje za specijalističku medicinsku zaštitu/skrb.
 • Kod raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice postoji snažan argument potpori implementacije populacijski utemeljenih programa skrininga prilagođenih materijalnim sredstvima zemalja da podnesu teret bolesti. Postoje jaki dokazi o tome kako skrining smanjuje broj smrtnih slučajeva od raka vrata maternice za 80% i više kod žena koje su se podvrgnule skriningu.
 • Nažalost, među oblicima raka s najnižim stopama preživljavanja su rak jajnika i gušterače budući da se teško otkrivaju, najčešće u posljednjem stadiju. Dakle, neophodno je ulagati u kontinuirani stručni razvoj kako bi se zdravstveni djelatnici obučili da prepoznaju rane simptome nekih vrsta raka. Također, državne institucije moraju shvatiti kako je isplativije ulagati u prevenciju raka nego se baviti liječenjem njegovih posljedica.

Potencijalni načini prevencije:

 • Djecu i adolescente uključiti u strategije koje promiču zdrave stilove života.
 • Cjepiva protiv virusa hepatitisa B (HBV-a) i humanog papiloma virusa (HPV-a) ponuditi kao dio nacionalnih imunizacijskih programa u cilju sprječavanja infekcija.
 • Pojedince, obitelji, zdravstvene stručnjake, donositelje političkih odluka te političare osvijestiti kako je uz prave strategije moguće prevenirati otprilike trećinu vrsta raka kroz planove pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i regulacijom tjelesne težine.

Izvori i literatura: World Cancer Day www.worldcancerday.org, Odjel za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti - Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije www.nzjz-split.hr