Obilježavanje Movembera u Orto i Medi centru 2017

31. listopada 2017.

Stručni tim Orto i Medi centra pušta BRK! 

Svake 3 minute jednom se muškarcu dijagnosticira rak prostate, a svakih 13 minuta od iste zloćudne bolesti jedan muškarac umre. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, a njegovi uzroci još uvijek nisu poznati. Međutim zna se da na pojavu bolesti mogu utjecati mnogi rizični faktori kao što su poodmakla dob, genetika, hormonalni utjecaji, toksini, kemikalije i industrijski proizvodi.

Iako su pedesetih godina prošloga stoljeća bili na modnome vrhuncu, brkovi su poslije postali apsolutno nepopularni. I baš kada smo se zapitali izumiru li muškarci s brkovima ili, točnije, brk na muškome licu, dogodio se obrat.

Kako piše na stranicama vecernji.hr u posljednjih desetak godina, potaknut globalnim pokretom “Movember” koji je krenuo iz Australije, ukras muškog lica dobio je sasvim novo značenje. 

Riječi moustache (brk) i November (studeni) neobično su spojene u riječ “Movember” kako je nazvana akcija koja okuplja iznimno velik broj muških poklonika spremnih prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, duševnih bolesti, ali i drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju.

Budući da “Movember” danas u svijetu okuplja više od 1,9 milijuna sudionika, potvrđuje se staro vjerovanje da je brk simbol moći. Sudionici upućuju snažnu poruku o potrebi ranog otkrivanja i učinkovitog liječenja bolesti i u konačnici smanjenja smrtnosti muške populacije.

Provjerite kako smo mi u Orto i Medi centru pustili BRK - posjetite nas te nam pokažite svoj brk :) Još podrške akciji potražite jednostavno sa oznakom #movember.