Kinesio Taping metoda uklanjanja boli

1. srpnja 2014.

modernoj medicini u posljednjih nekoliko godina razvijaju se sve učinkovitije metode liječenja, u koje je svrstan i kinesio taping. Ova metoda nije ograničena isključivo na probleme s mišićima i zglobovima, nego nudi mogućnost šire primjene, kao što je liječenje migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom te u vrhunskom sportu. 

Temeljne ideje razvio je 70-ih godina prošlog stoljeća Japanac Kenzo Kase na temelju svog kliničkog iskustva prilikom čega je utvrdio da mnogi bolovi rezultiraju iz funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova i njihova međusobnog narušenog sklada. Problemi sa zglobovima postaju učestaliji zbog nesrazmjerne snage i fleksibilnosti mišića oko zgloba. Metoda je razvijana i usavršavana gotovo 25 godina.

Zašto je kinesio taping metoda toliko učinkovita u liječenju boli?

Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen, iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži, što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori.

Taj efekt kože je najvažniji temelj kinesio taping metode. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i subkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav. Time se smanjuje nadražaj receptora, što rezultira smanjenjem i prestankom bola. Ova učinkovita metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga:

1. Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru prouzročuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića. 

2. Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom. 

3. Redukcija boli: lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu. 

4. Podupiranje funkcije zgloba: različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

Kontraindikacije za primjenu kinesio taping metode:

  • otvorene rane
  • nezacijeljeni ožiljci
  • neurodermitisi i psorijaza
  • genitalne zone u prva 3. mjeseca trudnoće 

Kako bi primjena i učinak kinesio tapinga bili što svrsishodniji, terapiju ovom metodom mogu provoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme. Jedan od vodećih kinesio taping centara za školovanje kinesio taping terapeuta osnovan je 1998. godine u Dortmundu u Njemačkoj. Školovanje se danas provodi u više od 30 zemalja u Europi, među kojima je i Hrvatska. Edukaciju i tečajeve organizira Hrvatska udruga fizioterapeuta (HUF).

Izvor: plivazdravlje.hr

Tehnike postavljanja Kinesio Tape pogledajte ovdje. Naše Kinesiotape trake pronađite ovdje.