Kako se riješiti ožiljka? Silikonima protiv ožiljaka

23. ožujka 2015.

Nakon operacije, koja kao konačni rezultat postavlja visok estetski standard, preventivna primjena silikona prvi je i pravi odabir. Bilo da je posljedica oštre ili tupe ozljede, kirurškog zahvata ili opekline, svaki ožiljak trajno ostaje kao manje ili više vidljiva memorija razdora međustaničnih sveza kožnog tkiva. 

Primarna prevencija ožiljaka u doslovnom smislu podrazumijeva sprječavanje nastanka kožne traume. No, svi dobro znamo da je ozljedu najčešće teško predvidjeti i izbjeći.

Brojni su pokušaji jasne diobe ožiljaka prema obliku, svojstvima i mehanizmima nastanka. Kožni ožiljci čine širok spektar kliničkih fenotipova - od normalne tanke crte ožiljka, preko patološki širokih, atrofičnih ili hipertrofičnih, pa sve do najtežih keloidnih oblika i kontraktura.

Klasifikacija ožiljaka na temelju kliničkih znakova:

  • Zreli ožiljci
  • Nesazreli tipovi ožiljaka
  • Linearni hipertrofični ožiljci
  • Široko rastegnuti ožiljci
  • Mali keloidni ožiljci - ne šire se preko granica izvorne rane
  • Veliki keloidi - veći od 0,5 cm, rastu godinama nakon ranjavanja.

Zbog svojih svojstava i učinkovitosti, silikonske preparate preporučuju brojni stručnjaci kao metodu izbora u tretmanu nepoželjnih ožiljaka kože.

Silikoni su po kemijskom sastavu potpuno sintetički polimeri, najčešće pripravljeni od dimetil-siloksan monomera, i tako pripremljeni sadrže ponavljanu strukturalnu jedinicu. Za tretman ožiljaka primjenjuju se tri glavna tipa silikona: tekući oblici, gelovi i elastomeri. Silikonski gel i silikonske pločice, razvijani u osamdesetim godinama prošloga stoljeća, početno su bili ekskluzivno korišteni u bolnicama, centrima za opekline i ekspertnim poliklinikama.

Silikonski gelovi posebice su prikladni ako se primjenjuju kod manjih ožiljaka na izloženim dijelovima tijela i na mjestima pregiba, gdje bi se silikonske pločice ili silikonski flasteri naborali. Gel se nanosi dva do tri puta na dan, najkraće u razdoblju od nekoliko mjeseci. Prednosti gela su da je proziran i brzo se suši, a preko njega se može koristiti i šminka za dodatno prikrivanje ožiljka.

Silikonske pločice imaju prednost kod ožiljaka veće površine, višekratno su primjenjive i lake za nošenje. Terapija traje mjesecima, s tim da je pločice poželjno koristiti u dnevnom vremenskom rasponu od 12 do 23 sata.

Našu ponudu gelova i pločica pogledajte ovdje.

Velik porast broja estetskih operacija govori u prilog tvrdnji da se u našoj kulturi sve veća pozornost pridaje zdravom izgledu kože. Stoga nakon svake operacije, gdje je kao očekivani konačni rezultat postavljen visok estetski standard, preventivna primjena silikonskoga gela i silikonskih pločica postaje prvi i pravi odabir. Ipak, treba imati na umu da ožiljci, bez obzira na uzrok njihova nastanka, nikad ne mogu u potpunosti nestati, pa treba izbjegavati nerealna očekivanja.

Izvor: Vaše zdravlje