Jantarna ogrlica za djecu

8. travnja 2013.

Što je jantar?

Jantar je fosilizirana smola, a ne kamen i kao takav je lagan za nošenje te je uz to i topao na dodir što ga čini još pogodnijim materijalom za korištenje u izradi nakita. Biljke su proizvele ovu vrstu smole prije 40 - 50 milijuna godina i koristile je za samo liječenje (kao sredstvo protiv virusa te za brže zarastanje rezova i oštećenja na deblima). Zahvaljujući njegovom fosiliziranom obliku ljekovita svojstva jantara su do današnjeg dana u potpunosti sačuvana zbog čega uživaju veliku popularnost među strukom i u svim slojevima populacije. U dodiru s kožom se oslobađaju njegova ljekovita svojstva. Poznat je po tome da povoljno utječe na imunološki sustav (posebno kod upala grla, uha i želuca) i zacjeljivanja rana, a još od starog vijeka koristi se kod infekcija dišnih putova.

Gdje u prirodi pronalazimo jantar? 

Tijekom povijesti koristili su se različiti načini sakupljanja jantara. Najpopularniji od njih je sakupljanje komada jantara na obalama mora, a osobito nakon velikih oluja kada bi ih more izbacilo na površinu obale. Za naše se podneblje obala Baltičkog mora pokazala kao najbogatijim izvorom jantara te je upravo on korišten u izradi jantarnih ogrlica.

Da li su provedena kakva istraživanja o jantaru? 

Da, mnoga! Rezultati su pokazali njegovo pozitivno djelovanje na imunitet te ublažavanje intenziteta boli. Nepovoljni utjecaji iz naše okoline blokiraju prirodni tok energije povezan s procesima u ljudskim stanicama. Ove blokade utječu na stanični metabolizam te uvelike oslabljuju imunološki sustav međutim pomoću prirodne energije jantara moguće je potaknuti obnavljanje metabolizma. Aktivni sastojak baltičkog jantara poznat je pod nazivom jantarna kiselina,a to je zapisao još Robert Koch, pionir moderne bakteriologije i dobitnik Nobelove nagrade (1886). On je potvrdio njen pozitivni utjecaj i otkrio da nema opasnosti od nagomilavanja jantarne kiseline u ljudskom organizmu.

Tko preporučuje korištenje jantara u terapijske svrhe? 

Alopatska medicina prepoznala je jantarna pozitivna svojstva što je proširilo primjenu jantara po cijelom svijetu. U Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj jantarna ogrlica se prodaje u lokalnim ljekarnama i drogerijama jer su tamošnji liječnici već duže upoznati s jantarnim umirujućim i povoljnim utjecajima na ljudsko tijelo.

Jantarna ogrlica za djecu

Jantarna ogrlica iz naše ponude ručno je rađena u Litvi gdje su pri njenoj izradi imali prvenstveno na umu sigurnost Vašeg djeteta. Mogu je nositi sva djeca već od drugog mjeseca starosti uz nadzor roditelja. Jantarna ogrlica dolazi u različitim oblicima I bojama (od najsvjetlije žućkaste do gotovo potpuno tamne). Mogu je nositi djeca i odrasli.

Koje su prednosti jantarne ogrlice naspram sintetičkih lijekova? 

Za razliku od gelova za desni ili sirupa za ublažavanje boli jantarna ogrlica je manje nametljivo sredstvo za umirivanje Vašeg djeteta koje ima simptome povezane s nicanjem zubi kao što su nedostatak apetita, želučani problemi, bolovi u uhu, temperatura i prehlada.

Kako djeluje jantarna ogrlica? 

Ako se nosi oko vrata i u dodiru s golom kožom, djetetova tjelesna temperatura već od 36,6°C potiče povoljno djelovanje jantara.

Koji su savjeti za pravilno nošenje ogrlice?

  • Prije stavljanja ogrlice na Vaše dijete, isperite je mlakom vodom 2 minute i pustite da se osuši na zraku (ne povlačiti ogrlicu brišući ručnikom ili krpom jer postoji mogućnost istezanja konca i stvaranja većeg razmaka među kuglicama jantara)
  • Ne koristiti gruba kemijska sredstva na ogrlici (alkohol, aceton, medicinski benzin)
  • Pazite da Vaše dijete ne žvače ogrlicu jer ogrlica funkcionira u dodiru s kožom i stoga ju je dovoljno nositi oko vrata
  • Treba se koristiti pod nadzorom odraslih osoba kako uslijed kidanja ne bi došlo do gušenja djeteta.

Što još treba znati? 

Ogrlica se sastoji od niza jantarnih kuglica te je dizajnirana imajući na umu sigurnost Vašeg djeteta. Svaka kuglica zasebno je vezana čvorom stoga ako se i pokida neće se raspasti cijeli niz kuglica (otpast će samo jedna kuglica!!) no ogrlicu je pri nepravilnom korištenju i natezanju moguće potrgati.

Iako nije bilo zabilježenog događaja koji bi rezultirao povredom djeteta zbog nošenja jantarne ogrlice, uvijek postoji mogućnost da je Vaše dijete pokida i proguta oslobođenu kuglicu. Stoga, ukoliko dođe do ovako nemilog događaja, imajte na umu da je jantar NE toksičan prirodni proizvod.

Ako se Vaše dijete iz bilo kojeg razloga ne osjeća ugodno dok nosi ogrlicu što može pokazati na način da ju vuče ili pokušava staviti u usta molimo skinite djetetu ogrlicu s vrata.