"Dan Mimoza" 2019. - dan borbe protiv raka vrata maternice

19. siječnja 2019.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

19. siječnja 2019. obilježava se "Dan Mimoza" - nacionalni dan borbe rotiv raka vrata maternice. Ovim obilježavanjem Hrvatska se pridružuje brojnim europskim zemljama koje u siječnju obilježavaju Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association). 

Kako piše Hrvatska liga protiv raka te Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar”, cilj ove javnozdravstvene akcije koja se simbolično naziva "Dan Mimoza", a održava se u europskom tjednu borbe protiv raka, jest pomoći ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Njezine tri temeljne poruke su Edukacija, Cijepljenje i Probir.

Edukacija - više znanja, manje raka!

Cijepljenje - zaštitite se pravovremeno od bolesti koju uzrokuje HPV!

Probir - čuvajte svoje zdravlje i redovito se javljajte na Papa test.

Učite i budite informirane! 98% slučajeva raka vrata materinice uzrokovano je HPV-om

Veliku važnost u borbi protiv raka imaju znanje i informiranost. Od invazivnog oblika raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400 žena, a umre ih oko 120. Daleko je više tzv. displazija i karcinoma „in situ“ koji ne ugrožavaju život, ali itekako utječu na reproduktivnu sposobnost mladih žena koje su ovim bolestima i najčešće pogođene. Rak vrata maternice u više od 98 % slučajeva uzrokovan je humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem, što upućuje na važnost informiranja i edukacije o spolnom odgoju i odgovornom ponašanjau.

Jedan od vrlo bitnih načina sprječavanja ove bolesti svakako je i cijepljenje protiv najrizičnijih tipova HPV, kao dokazanog uzročnika raka vrata maternice. Iako po ovom pitanju ima još (očekivanih) nepoznanica održavanje ovakvih akcija upravo je način da se iz prve ruke doznaju aktualni stavovi struke i iznesu znanstveno dokazani rezultati istraživanja.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi stoga je, u skladu s Rezolucijom o zloćudnim bolestima koju je donio Hrvatski sabor u listopadu 2009. god., osnovalo dva povjerenstva za primarnu i sekundarnu prevenciju raka vrata maternice na projektima edukacije stručne javnosti te roditelja i djece, cijepljenja i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti. Ovi projekti provode se prema napucima Europske unije u kojoj su ti projekti već na snazi. Obzirom na činjenicu da se ova bolest u mlađoj životnoj dobi može spriječiti, a u svim dobnim skupinama na vrijeme otkriti, od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. Više pročitajte na stranicama Hrvatske lige protiv raka ovdje te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” ovdje.