ORTO i MEDI centar d.o.o.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je obilježavanje 1987. godine kako bi se unutar ta 24 sata skrenula pozornost na opasnosti konzumacije duhana. Mi vam prenosimo neke od razloga za prestanak pušenja.

Svake godine 31. svibnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan nepušenja odnosno "World No Tobacco Day" (WNTD).

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je obilježavanje 1987. godine kako bi se unutar ta 24 sata skrenula pozornost na opasnosti konzumacije duhana, a portal index.hr  vam je u to ime odlučio prenijeti niz razloga za prestanak pušenja koje je na jednom mjestu sakupio Huffington Post, a niti jedan od njih nema veze sa zdravljem pluća ili dugovječnosti.

Provjerite mogu li vas natjerati da se ostavite te nepotrebne ovisnosti.

Bit ćete manje razdražljivi

Iako pušači vjeruju da im cigareta pomaže smiriti živce, istraživanje provedeno početkom ove godine pokazalo je da će vas prestanak pušenja na duge staze učiniti manje razdražljivima.

Vaša će vam usta biti zahvalna

Prestanak pušenja trebao bi dramatično smanjiti i vaše probleme u ustima, kao što su karijesi ili bolesti desni, pa čak i puno ozbiljnije bolesti kao što je primjerice rak usne šupljine.

Poboljšat će vam se seksualni život

Ovaj bi vas razlog mogao posebno zainteresirati: istraživanja su pokazala da postoji veza između pušenja i smanjenja seksualne želje kod oba spola. U istraživanju objavljenom 2008. godine u Journal of Sexual Medicine stoji da nikotin može utjecati na razinu seksualnog uzbuđenja čak i kod nepušača. Osim toga, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su muškarci koji su se ostavili pušenja do maksimalne erekcije bili u stanju doći čak pet puta brže nego pušači. 

Spasit ćete i svoju kožu

Pušenje utječe na boju kože i njenu opuštenost te, naravno, uzrokuje brže pojavljivanje bora oko ustiju.

Popravit će vam se raspoloženje

Istraživači na Sveučilištu Brown otkrili su da je jedan od najsretnijih trenutaka u životu pušača upravo onaj u kojem se rješavaju ovisnosti, pa čak i ako bi se kasnije ipak vratili pušenju. "Promatrani su ljudi koji nisu zauvijek prestali pušiti. I njihova su raspoloženja na kontrolama bila najbolja u trenucima apstinencije. Kad bi se vratili pušenju ponovo bi se 'smrknuli'", stajalo je u njihovu priopćenju.

Više ćete uživati u hrani

Ako ne volite bezukusnu hranu - nemojte pušiti. Istraživanje 2009. godine pokazalo je da postoji veza između pušenja i "manjeg broja i veličine" okusnih pupoljaka.

Lakše ćete podnositi prehlade

Blagi simptomi prehlada nepušača kod pušača najčešće poprime "ozbiljniji" oblik, pokazalo je istraživanje provedeno na Yaleu 2008. godine, a sve zbog oslabljenog imunološkog sustava. 

Uštedjet ćete novac

I na kraju ne zaboravite, iako vam sigurno ne treba posebno napominjati: uštedjet ćete novac.

 

Kako kaže Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (više pogledajte ovdje), u našem društvu pušenje je još uvijek prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu.

No upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma. Pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, a među njima je više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. U Europi godišnje zbog posljedica pušenja umire oko 650.000 osoba, a u Republici Hrvatskoj više od 9.000. Nikotin iz duhanskog dima sastoji se od 7000 različitih kemikalija, a dim cigarete sadrži više od 50 kancerogenih komponenti. Za bolesti povezane s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta odvaja više od 1,5 milijarde kuna što obuhvaća trošak liječenja, lijekova i bolovanja, stoga ako ste pušač preispitajte svoju naviku i provedite barem ovaj dan bez duhanskog dima.

 

Pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (nekoliko sati ili dana):

  • unutar 20 minuta - pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak
  • nakon 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu
  • u roku od dva do 12 tjedana cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana
  • u vremenu od jednog do devet mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja
  • nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača
  • nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen
  • nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače
  • nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača.