ORTO i MEDI centar d.o.o.

Danas, 11.4.2018., obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Pridružite se akciji udruge "Parkinson i mi" danas od 11 do 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu pod motom: Život nije siv - čak ni s Parkinsonom!, uz program posvećen povećanju svjesnosti o toj bolesti. Više o akciji pročitajte u nastavku.

Danas, 11.4.2018., obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Pridružite se akciji udruge "Parkinson i mi" danas od 11 do 13 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, uz program posvećen povećanju svjesnosti o toj bolesti.

Parkinsonova bolest je progresivna neurološka bolest s kojom se u Hrvatskoj svakodnevno bori više od 14.000 osoba, pa je cilj Udruge “Parkinson i mi” da, kroz obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, ukaže javnosti na probleme s kojima su suočeni oboljeli i njihove obitelji te na potrebu osnivanja multidisciplinarnih timova koji bi skrbili za oboljele.

U Hrvatskoj je registrirano oko 14.000 oboljelih, a pretpostavlja se da ih je između 16.000 i 20.000, budući da kod oko 25 posto ljudi bolest ostane nedijagnosticirana", kaže predsjednica Udruge "Parkinson i mi" neurologinja Vladimira Vuletić.

Cilj Udruge, koja okuplja više od četiri stotine bolesnika, jest da svi oboljeli dobiju pravovremenu dijagnozu, što znači unutar šest mjeseci, ujednačen tretman i vođenje bolesti, kao i edukaciju i podršku prilagođenu njihovim osobnim potrebama i preferencijama.

Parkinsonova bolest druga je najčešća neurodegenerativna bolest (iza Alzheimerove) nepoznata uzroka, no pretpostavlja se da na nju utječu genetski i okolišni čimbenici. Tijekom bolesti dolazi do gubitka ili degeneracije živčanih stanica u dijelu mozga, što rezultira oštećenjem kontrole pokreta. Pojavnost bolesti puno je veća u starijoj dobi, nakon 60. godine, no zahvaćena je i populacija mlađa od 50 godina. 

Izvori: udruga Parkinson i mi"